ust reklam

28 Ağustos 2014 Perşembe

Mercimek Köftesi Tarifi

Mercimek köftesi biz kadınların günlerinde böreğin çöreğin yanında olmazsa olmazlarındandır.
Size vereceğim bu tarifle ilk kez mercimek köftesi yapıyor dahi olsanız inanın bana harika bir iş çıkaracağınızdan emin olabilirsiniz.Gelelim tarifimize;

 Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
5 su bardağı su
2 su bardağı ince bulgur
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
istediğiniz kadar pul biber
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
marul ya da kıvırcık salata


 Yapılışı ;

1. 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp tencereye alıyoruz üzerine 5  su  bardağı su ilave edip ocakta kaynamaya bırakıyoruz .Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısabilirsiniz.Mercimekler ezilinceye kadar pişiriyoruz.Anlamak için kaşıkla yenebilecek kıvama gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz.Mercimeklerin biraz suyunun kalmasına da dikkat edicez .
Bu arada mercimekleri pişirirken tencerenin kapağını kapatmıyoruz yoksa ocağınız batabilir :)

2. 2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alıp üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırıyoruz. kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar yarım saat kadar bekletiyoruz.

3. Mercimeklerimiz bulgurlarla haşır neşirken :) 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alıyoruz ,bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları pembeleştiriyoruz. 1,5 yemek kaşığı biber salçasını , 1,5 yemek kaşığı domates salçasını , 1 tatlı kaşığı karabiberi ve istediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştırıyoruz. en son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatıyoruz.

4. bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyip. tüm malzemeyi karıştırıyoruz tabii kabın üzerini tekrar kapatmayı unutmuyoruz.

5. sonrasında 5-6 sap yeşil soğanı, bir demet maydanozu yıkayıp doğrayıp bir kenara koyuyoruz.Maydanozları ve yeşil soğanları minik minik doğramaya dikkat edin yoksa koca koca parçalar köftenin içinde hoş olmuyor.

6. derin kaptaki karışımımıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyip  10 dakika boyunca yoğuruyoruz ,. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyip. 2-3 dakika daha yoğuruyoruz. Sonrasında hazırladığımız karışımdan avucumuzun ortasına denk gelecek büyüklükte parçalar alıp şekil veriyoruz.

7. Son olarak da kıvırcık yapraklarımızı dizmiş olduğumuz servis tabağımızaköftelerimizi güzelce yerleştiriyoruz.


Afiyet şeker bal olsun...:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder